Az utazók hasmenése
Az utazók hasmenésén (Travelers Diarrhea, TD) a szokásosnál legalább kétszer vagy többször híg (formáját nem tartó) széklet ürítését értjük. Gyakran társul vele hasi diszkomfort, puffadás, erőteljes bélmozgás, székletürítési inger, láz és gyengeség. Hirtelen kezdet jellemzi, akár az utazás alatt, akár hazatérés után. Általában magától gyógyuló betegség. Meghatározó kockázati tényező az uticél. A fejlődő országokban 20-50%-os előfordulást jelentenek: Latin Amerika, Afrika, Közel-Kelet és Ázsia. Mérsékelten veszélyesek a D-Európai országok, és néhány Carib tengeri sziget.
A TD fiatalokat gyakrabban érint, mint az idősebb utazókat. Ez magyarázható azzal, hogy a fiatalok kalandosabb úticélt, utazási módot választanak, étkezési szokásaik is kötettelenebbek, részben az élet során szerzett immunitásuk is hiányosabb.
A betegség átvivője a széklettel szennyezett étel vagy ivóvíz. A nem megfelelően kezelt ételekkel - félig átsült vagy nyers húsok, halak, kagylók, zöldségek, gyümölcsök, csapvíz, jégkocka, tej, tejtermék vihetők át a kórokozók.
Biztonságos a dobozos vagy palackozott italok, kávé, tea fogyasztása. Az étel elkészítésének és fogyasztásának helye a következő sorrendben kockázatos: magánház, étterem és utcai kifőzde, büfé.
TD típusos tünete a napi 4-5 laza széklet 3-4 napon keresztül. 10%-a az eseteknek egy hétnél tovább tart, 1% 1 hónapig, vagy annál hosszabb deig is elhúzódik. A betegek 25%-a hány, 2-10%-ban lázról és véres székletről is beszámol. Utazók hasmenését okozó ágensek megoszlása
Enterotoxikus E.coli (ETEC) |
5-50 % |
Enteroinvaziv E. coli (EIEC) |
0-6 % |
Enteroadherens E. coli (EAEC) |
?-10 % |
Salmonella spp |
2-7 % |
Shigella |
2-15% |
Campylobacter jejuni |
3-50 % |
Aeromonas és Plesiomonas |
3-15 % |
Aspecifikus profilaxis
- Palackozott víz (fogmosáshoz is)
- Általános higiéne
- Jól átsült, átfőtt ételek
- Alaposan megmosott gyümölcs (fertőtlenítve)
"Forrald fel, süsd meg, hámozd meg, vagy felejtsd el!"
Tilos: utcai árusnál enni, inni, fagylaltozni, nyers salátát, nyers vagy féli átsült húst, halfélét, állott ételt, hidegtálat, majonézt, jégkockát fogyasztani
Vízfertőtlenítési módszerek
Forralás |
Tea, kávé, levesek |
Neomagnol tabletta
Ivóvizhez:
Gyümölcsmosás
Kézfertőtlenítés
Eszközök, játék, ruhanemű |
1 tb/ -2óra/5 l víz
1tb/ -2óra/5 l víz
1-2 tb/1 l víz
szappanos kézmosás
20tb/2 l víz /2ó áztatás |
Sol.iodi alcoholica FoNo |
5% 1 csepp/2 dl |
Micropur (higanysó) (50tb) |
1tb/ 2 óra/1 l víz |
Vízszűrő
Kerámia (bakt, vírus, egysejtű)
Aktív szén (bakt)
|
0.5 l/perc ( 30.000 Ft)
0.5 l/perc ( 17.000Ft) |
Mikor javasolt antibiotikus profilaxis az utazás előtt és alatt?
Fontosabb címek, telefonszámok:
1. Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontja: 1097 Gyáli u. 5-7. tel: 215-0756
2. Nemzetközi utazásokkal kapcsolatban a Fővárosi és Megyei ÁNTSZ-ek oltóközpontjai is adnak felvilágosítást és oltást
3. Trópusi Ambulancia: Fővárosi Önkormányzat Szent László Kórház: 1097 Gyáli u. 5-7 tel: 455-8100
4. Trópusi és Utazási betegségek Intézet, 1094 Budapest, Páva u.18. és 27. Tel: 218-0679
Hivatkozások:
1. WHO International Travel and Health 2004
2. Health Information for International Travel 2004 Center for Disease Control and Prevention, International Medical Publishing, Inc.
3. Steffen R, Dupont HL: Manuel of Travel Medicine B.C. Decker Inc, 2003
4. Caumes E: Health and Travel PMMSD 1999
5. Gergely L: Orvosi Mikrobiológia Semmelweis Kiadó 2000, 172-180
6. Budai J. Nyerges Védőoltások Medicina Kiadó, 5. kiadás. 2004
Honlapok:
1. www.webdoki.hu
2. www.who.int
3. www.cdc.gov
4. www.surf-for-safe-travel
|